Promotion By Adverlets And Adbrite


Dating In Malaysia

Dating In Malaysia
Dating In Malaysia

Cybermoney2u Blog

Cybermoney2u Blog
Cybermoney2u Blog

Thursday, June 22, 2006

Aphrodisiac : Pemakanan Meningkatkan Seks

Siapa pernah terfikir untuk meningkatkan keinginan seks dengan pemakanan? Terdapat beberapa jenis makanan yang membolehkan anda menikmati seks dengan baik. Makanan ini digolongkan sebagai aphrodisiac.

Selama beberapa abad, pelbagai makanan dan herba telah dikenal pasti mampu meningkatkan labido atau keinginan seks.Tiram adalah makanan yang utama dalam kumpulan makanan ini. Ia kaya dengan zink, zat galian perlu bagi penghasilan cecair faraj dan hormon testosteron.


Coklat merupakan pilihan popular dan diminati dalam meningkatkan keinginan seks. Coklat mengandungi phytichemical yang meningkatkan edaran darah dan kandungan enderphins, kimia yang membuat ‘rasa gembira’ yang meningkatkan daya seks. Coklat juga mengandungi serotonin iaitu kimia semula jadi yang menenangkan fikiran dan berfikiran positif.


Koko dalam coklat turut mengandungi methylxanthines yang bertindak meningkatkan sensitif tubuh. Kulit akan menjadi lebih sensitif kepada sentuhan walaupun ia dilakukan dengan lembut. Satu lagi kimia dalam coklat adalah phenythlylamine. Kimia semula jadi ini akan membuat anda yang makan coklat sedikit khayal umpama dilamun cinta.


Selain coklat dan tiram ada beberapa lagi makanan yang boleh dianggap sebagai aphrodisiac. Bawang putih misalnya, ia dikatakan boleh memekatkan air mani lelaki. Air mani yang pekat dan banyak boleh meningkatkan labido lelaki sewaktu klimaks. Bawang putih juga dikatakan dapat mengatasi masalah lemah tenaga batin. ‘Panas’ bawang putih dikatakan dapat menaikkan keinginan seks bagi lelaki dan wanita.


Cili yang kaya dengan vitamin C dikatakan dapat melancarkan edaran darah yang dapat membantu dalam hubungan seks. Edaran darah yang baik penting dalam mengekalkan rangsangan seks lelaki dan wanita. Darah yang dipam dengan baik ke bahagian seksual dan akan menyebabkan batang menegang bagi lelaki dan wanita menjadi berahi. Namun begitu, makanlah pedas awal supaya pedas di mulut dapat hilang.

Berita baik untuk lelaki. Cili dikatakan dapat mengurangkan risiko barah prostat.

Terdapat beberapa lagi makanan yang dikatakan sebagai makanan aphrodisiac. Antaranya ialah lobak merah, pisang, kacang basil, almond, avacado, asparagus, madu, nanas, strawberi dan rasberi.

Bagi mengekalkan rangsangan seks, penjagaan kesihatan itu penting. Alat kelamin lelaki dan wanita perlukan khasiat yang secukupnya. Pastikan anda amalkan lima hidangan sayuran dan buah-buahan dan kurangkan pengambilan gula dan garam. Senaman yang selalu dan minum air kosong secukupnya.

Ambil makanan tambahan seperti multivitamin, zink, vitamin C dan B Kompleks dan beberapa herba yang dapat meningkatkan aliran darah dan paras testosteron. Antara yang telah dikenal pasti dapat meningkatkan rangsangan syahwat adalah epemedium, tongkat ali, tribulus dan maca.

Yang penting dapatkan nasihat doktor kepada sebarang permasalahan kesihatan anda. Artikel ini adalah untuk pengetahuan am sahaja.

Sidang Pengarang Wanita Is Us

http://groups.google.com/group/tipswanita
http://www.wanita.us/
http://groups.yahoo.com/group/tipswanita

----

Mencari teman, kawan dan sahabat? Lawati Dating Zone di

http://dating.wanita.us/

Untuk tidak ketinggalan artikel dan tips yang berilmu dan menarik

http://groups.google.com/group/tipswanita

Atau hantarkan email kosong kepada

[email protected]

This work is licensed under the Creative Commons
Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Malaysia License. To view a
copy of this license, visit
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/my/ or send a letter
to Creative Commons, 543 Howard Street, 5th Floor, San Francisco,
California, 94105, USA.

No comments:

Jom Berkawan