Promotion By Adverlets And Adbrite


Dating In Malaysia

Dating In Malaysia
Dating In Malaysia

Cybermoney2u Blog

Cybermoney2u Blog
Cybermoney2u Blog

Monday, August 28, 2006

Eloe Vera Atau Lidah Buaya

Eloe Vera Atau Lidah Buaya

Eloe Vera merupakan tumbuhan berbentuk seperti lidah yang berduri-duri dahan. Bangsa Melayu memanggilnya lidah buaya walaupun ia berbentuk seperti kektus. Sebenarnya lidah buaya dari keluarga lily seperti bawang merah dan bawang putih.

Lidah buaya atau eloe vera menjadi bahan untuk perubatan pelbagai bangsa zaman berzaman. Pada zaman mesir purba ia digunakan sebagai bahan untuk kekal muda. Bangsa melayu pula menggunakan lidah buaya sebagai bahan perubatan kepada luka-luka terbakar.

Bahagian yang paling penting bagi lidah buaya atau eloe vera ini adalah gel jernih yang terdapat di dalamnya. Gel ini dikatakan sangat berkhasiat dan mempunyai nilai-nilai perubatan. FDA di Amerika Syarikat turut meluluskan gel ini sebagai pemakanan tambahan.

Proses pengasingan gel lidah buaya ini perlu dilakukan dengan berhati-hati supaya getah yang didapati pada bahagian yang keras hijau tidak bercampur dengan gelnya. Getah ini tidak sesuai untuk mereka yang alah padanya dan tidak mempunyai nilai-nilai perubatan.

Adalah penting untuk mengekalkan kesegaran gel lidah buaya. Selepas ia dikeluarkan gel ini perlu disimpan sejuk dalam masa empat jam supaya bahan aktifnya terus kekal.

Gel lidah buaya ini boleh digunakan untuk perubatan luar seperti luka dan kesan akibat melecur terbakar. Selain itu ia boleh mempercepatkan proses penyembuhan, mengurangkan kesan parut luka dan kesan melecur.

Gel lidah buaya turut digunakan bagi rawatan masalah perut seperti irritable bowel syndrome. Penyakit ini biasanya dialami pada perut yang tanda-tandanya adalah seperti kurang hadam, angin dalam perut, sakit bawah pinggang, kepenatan, muntah, sakit perut dan angin.

Pemakanan tambahan gel lidah buaya atau eloe vera ini dikatakan dapat melegakan bahagian dalam perut dan usus. Sebagai tonik perut ia boleh mengurangkan kesakitan dalam perut, menghilangkan ketidak selesaan, hilangkan rasa penuh dan membuang angin. Gel ini turut membantu mengekalkan keseimbangan bakteria baik dalam perut.

Untuk masyarakat kita sendiri, gel aloe vera atau lidah buaya ini merupakan pemakanan untuk awet muda. Ia dikatakan dapat membantu membersihkan dan membenteras asid dan racun dalam badan. Ia turut dikatakan boleh menyelesaikan masalah dalaman wanita seperti bau pada faraj dan keputihan. Selain itu ia dapat membantu membetulkan peredaran darah dan pedih perut dan sembelit.

Sama ada ia digunakan untuk rawatan luar pada kulit atau dimakan untuk masalah kesihatan atau penjagaan kesihatan pastikan menggunakan gel lidah buaya yang dijamin penghasilannya dan ia bebas dari getah pokok itu sendiri.

Dapatkan produk gel aloe vera atau lidah buaya dari farmasi atau jenama yang dipercayai.

Rujukan
What I need to know about Irritable Bowel Syndrome

http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/ibs_ez/

Aloe Vera

http://en.wikipedia.org/wiki/Aloe_vera

Lidah Buaya

http://www.mardi.my/bdc/herba/bm/LidahBuaya.html

http://ms.wikipedia.org/wiki/Lidah_buaya

Sidang Pengarang Wanita Dot Us
http://www.wanita.us/tipswanita.php

Artikel ini di Internet

http://sihat.wanita.us/lidahbuaya.php

No comments:

Jom Berkawan