Promotion By Adverlets And Adbrite


Dating In Malaysia

Dating In Malaysia
Dating In Malaysia

Cybermoney2u Blog

Cybermoney2u Blog
Cybermoney2u Blog

Friday, September 29, 2006

Berjimat Dengan Menjaga Kesihatan

Berjimat Dengan Menjaga Kesihatan

Artikel ini di Internet http://www.wanita.us/jimat-sihat.php

Kehidupan kita telah dipenuhi dengan kelebihan sehingga ianya menjadi pembaziran. Kita terlalu makan, makanan yang manis atau terlalu lebih garam. Kita terlalu makan makanan berlemak sehingga mendatangkan risiko kesihatan kepada jantung dan kesihatan.

Makanan yang kita makan sendiri pun daripada jenis yang segera. Hanya kita bungkus di kedai sedangkan isi kandungannya, khasiatnya terlalu rendah. Kita mengamalkan budaya pemakanan yang tidak menyihatkan dan membazir.

Kurangkan pengambilan gula dalam kehidupan seharian. Hampir semua makanan kita bergula. Sedangkan keperluan gula dalam badan kita terlalu rendah. Mengurangkan separuh penggunaan gula masih terlalu banyak untuk badan.

Penyakit kencing manis menyebabkan timbul pelbagai masalah. Luka yang susah sembuh, mati pucuk bagi lelaki dan kesannya kepada tubuh badan amat ketara. Kurangkan gula sekarang separuh jumlah pengambilan masih tidak cukup, namun bolehlah sebagai permulaan.

“Mamak teh kurang manis” perlu diamalkan. Kurangkan makan coklat dan gula-gula. Jika di rumah minum air masak sudah memadai. Sekali sekala teh atau kopi tapi kurangkan gula.

Darah tinggi kini menjadi satu penyakit moden. Tekanan dan pengambilan garam berlebihan. Garam memang perlu untuk badan namun tidak sebegitu banyak. Garam dimasukkan secukup rasa namun rasa masin bukanlah sukatan yang sebenar. Lidah kita sudah biasa dengan secukup rasa sehingga bila kurang garam macam tiada rasa.

Garam boleh menyebabkan darah tinggi dan hypertension kesannya menyebabkan kerosakan lain seperti sakit jantung dan organ-organ penting lain seperti buah pinggang.

Kurangkan penggunaan garam sekarang, mungkin anda tidak biasa pada awalnya. Lama kelamaan tekak dan lidah akan turutkan kehendak badan yang mahu sihat.

Merokok merbahayakan kesihatan. Belanja membeli rokok merupakan satu pembaziran. Tidak perlu dinyatakan lagi betapa kesan rokok bahaya kepada paru-paru dan otak.

Merokok mengurangkan bekalan oksigen yang sangat perlu untuk otak. Merokok turut menimbunkan badan kita dengan sisa toksin yang lama kelamaan akan merosakkan badan perokok.

Duit yang dibelanjakan untuk merokok boleh digunakan untuk membeli makanan tambahan. Kesihatan perlu dijaga dari awal lagi.

Masak sendiri di rumah dapat meningkatkan tahap kesihatan kita. Kita perlu makan banyak sayuran, minum susu atau kacang soya.

Sarapan “berat” sebelum pergi kerja dapat memberikan kita tenaga sepanjang hari. Dengan menyediakan sarapan sendiri, anda boleh pelbagaikan jenis hidangan yang diambil. Jangan terkejut untuk makan nasi waktu pagi atau makan “berat”. Telah didapati makan pagi membolehkan otak mendapat tenaga dan berat badan dapat dikawal.

Dicadangkan pula pada waktu tengahari, makanlah buah buahan dan suatu yang ringan sebagai alas perut sebelum balik ke rumah untuk makan malam. Makan malam sudah boleh disediakan awal.

Makan malam awal memberikan masa untuk makanan dicerna dan untuk membakar kalori dengan lebih lama sebelum masa untuk tidur. Menyediakan makanan sendiri sarapan dan makan malam boleh amat menjimatkan dibanding dengan makan diluar.

Kurangkan penggunaan minyak. Lemak dalam badan berlebihan boleh menimbulkan pelbagai penyakit. Kukus atau gunakan kuali tidak melekat boleh mengurangkan penggunaan minyak.

Pengurangan makanan boleh dilakukan dengan berkongsi makan. Jika sebelum ini membuat dua pesanan, apa kata selepas ini biasakan buat pesanan untuk seorang sahaja sekali dengan air suam sahaja.

Makan perlahan-lahan, badan akan mengambil masa 20 minit untuk memberi isyarat kenyang. Lagi sedikit makanan masuk ke dalam perut dalam jangka masa itu, semakin kurang selepas itu untuk menambah.

Minum air masak beberapa minit sebelum makan turut membantu. Begitu juga pengambilan buah buahan sebelum makan. Perut akan mula rasa penuh selepas 10 minit kita mula makan. Sama ada mula makan dengan makanan rendah kalori atau makan dengan perlahan.

Beli takaful atau insuran kesihatan. Jika perbelanjaan akan tertekan mulakan dengan nilai bulanan rendah. Belanja perubatan semakin meningkat. Dengan adanya takaful atau insuran kesihatan dapat mengurangkan beban itu.

Mulakan dari usia muda kerana jangka masa takaful dan insuran menjadi lebih lama dan banyak kelebihan dan bayaran polisi lebih rendah. Pastikan ada pulangan keuntungan pada akhir tempoh matang.


Pelaburan dalam membeli pemakanan tambahan pada jangka masa panjang adalah menguntungkan. Pengambilan pil vitamin dan pemakanan tambahan yang lain dapat meningkatkan tahap kesihatan dan menjauhkan kita dari pelbagai penyakit. Kurang ke klinik atau hospital bermaksud tiada kos perubatan. Pastikan barangan dibeli daripada jenama dikenali.

Menjaga kesihatan bermaksud kita berjimat.

Artikel Sebelum ini : Jimat Minyak Petrol http://www.wanita.us/jimat-minyak-petrol.php
Urutan Asmara Dan Cakar rimau http://kamasutra.wanita.us/urutasmara.php


Laporkan kenaikan Harga Kepada pihak berkuasa dan persatuan pengguna anda.

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna
http://www.kpdnhep.gov.my/

Gabungan Persatuan-persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA)
http://www.fomca.org.my/

Persatuan Pengguna Islam Malaysia
http://www.muslimconsumer.org.my/Sidang Pengarang Wanita Dot Us
http://www.wanita.us/tipswanita.php--- Iklan

Dapatkan Kad Raya Dan Depavali di
http://www.wanita.us/ecard.php

No comments:

Jom Berkawan