Promotion By Adverlets And Adbrite


Dating In Malaysia

Dating In Malaysia
Dating In Malaysia

Cybermoney2u Blog

Cybermoney2u Blog
Cybermoney2u Blog

Wednesday, February 07, 2007

Panduan Penjagaan Kanta Lekap

Panduan Penjagaan Kanta Lekap

Ini adalah panduan asas kepada penggunaan dan penjagaan kata lekap agar tidak timbul masalah-masalah yang boleh mudaratkan mata. Setiap kali menggunakan kanta lekap tanya soalan-soalan ini :-

Adakah mata anda merasa selesa?
Adakah mata anda dalam keadaan baik?
Adakah mata anda boleh melihat dengan baik?

Jika dalam keraguan, tanggalkan kata lekap dengan segera dan dapatkan perhatian doktor.

Panduan dan petua asas :-

Bersihkan, cuci, bilas dan keringkan tangan anda sebelum menyentuh kata lekap. Digalakkan menggunakan sabun pencuci tangan pembunuh kuman dan pastikan tangan dibilas bersih dan kering.

Potong kuku anda. Kuku panjang menyimpan pelbagai kuman, bakteria dan virus dibawahnya. Gunakan hujung jari bila mengendalikan kanta lekap. Elakkan penggunaan kuku atau alatan yang tajam.

Jangan sesekali mencuci kata lekap dengan air biasa kerana ia antara punca bakteria. Gunakan cecair pencuci kata lekap (multi-purpose solutions atau MPS) yang bersesuaian dan disyorkan. Ia perlu mematuhi standard FDA/ISO dan tidak menimbulkan masalah kepada "Corneal epithelium", dinding perlindungan kornea mata.

Cuci dan keringkan dengan udara tempat simpanan kanta lekap setiap hari selepas memakai kanta lekap di mata. Gunakan MPS dan jangan bertangguh. Amat penting memastikan tempat simpanan kanta lekap sentiasa dibersihkan dan dikeringkan apabila tidak digunakan. Ini untuk mengelakkan bakteria dan kulat halus membiak.

Tukarkan cecair MPS dalam tempat simpanan kata lekap setiap hari.

Setiap kali kata lekap ditanggalkan ia perlu dibersihkan, dibilas dan dinyah kuman sebelum kanta lekap digunakan semula. Tempat simpanan kanta lekap perlu ditukarkan berdasarkan saranan pengeluar. Cadangan penukaran setiap tiga bulan yang mana paling awal.

Jangan gunakan kanta lekap terlalu lama. Kanta lekap akan kering dan ia boleh menyebabkan ketidakselesaan. Ketahui jangka masa pemakaian kanta lekap anda.

Dapatkan nasihat doktor untuk sebarang pengambilan ubat. Ini disebabkan ada jenis-jenis ubat yang boleh menyebabkan kegatalan mata atau kekaburan.

Lekapkan kata lekap sebelum memakai bahan kecantikan dan elakkan semburan seperti pewangi atau semburan rambut berdekatan mata kerana ia boleh menyebabkan ketidakselesaan.

Pastikan anda mematuhi langkah-langkah berikut :-

- Basuh, bilas dan keringkan tangan sebelum menyentuh kanta lekap. Biasakan diri menanggalkan kanta lekap dengan sebelah mata yang serupa agar tidak timbul kekeliruan.

- Letakkan kanta lekap diatas telapak tangan yang telah dicuci bersih. Titiskan sekurang-kurangnya tiga titisan pada permukaan setiap kanta lekap.

- Gosokkan dalam bentuk pusingan bulat dengan hujung jari kanta lekap sekurangnya selama sepuluh saat.

- Kemudian pegang antara dua jari pada permukaan kanta lekap, biasanya ibu jari dan jari tengah. Alirkan MPS pada kanta lekap sambil ia digosok lembut dengan dua-dua jari sekurangnya untuk sepuluh saat. Ini adalah bertujuan untuk membersih dan membilas kedua-dua permukaan kanta lekap. Lakukan kepada kedua-dua kanta lekap.

- Letakkan setiap kanta lekap dalam bekas simpanan yang telah bersih dan kering sebelumnya.

- Penuhkan bekas pada sebelah dengan cecair MPS yang baru. Tutupkan dengan kemas dengan penutup barulah isikan cecair MPS pada sebelah yang satu lagi dan tutup dengan kemas.

- Kanta lekap perlu direndam dalam MPS sekurangnya untuk empat jam. Selepas masa rendaman yang disyorkan barulah ia bersih, dinyah kuman dan sedia untuk digunakan. Kanta lekap boleh direndam semalaman. Sebelum pemakaian, bilas dengan PMS sebelum melekap ia ke mata.

- Buang MPS yang berlebihan dalam bekas simpanan kanta lekap, bersihkan dan bilas dengan MPS dan biarkan ia terbuka untuk dikering udara. Jadikan ia satu kebiasaan apabila selesai melekapkan kanta lekap kepada mata.

Jadikan amalan-amalan ini satu kebiasaan. Dapatkan pemeriksaan doktor mata setiap tahun ada sebarang masalah atau tidak. Jangan gunakan kanta lekap jika ada tanda-tanda kelainan pada mata dan sediakan cermin mata setiap masa sebagai pengganti.

Sumber, olahan dan rujukan

Buku panduan kecil oleh CIBA Vision - A Guide To Good Lenswear and care Habits.
Ezyhealth & Beauty - Aug 2006 - No Broken wall.

Food For Eye Health
http://productsweused.blogspot.com/2007/02/food-for-eye-health.html

Artikel Sebelum ini :

Kenapa Anda Perlukan Coklat
http://tipswanitasihat.blogspot.com/2007/02/kenapa-anda-perlukan-coklat.html

Multivitamin Daripada Alam
http://tipswanitasihat.blogspot.com/2007/02/multivitamin-daripada-alam.html

No Cigarette Is Safe
http://tipswanitasihat.blogspot.com/2007/01/no-cigarette-is-safe.html

Perkara Yang wanita Perlu Tahu Tentang Seks
http://tamanwangi.blogspot.com/2007/02/perkara-perkara-wanita-perlu-tahu.html

Seks Yang Baik Melegakan Stress
http://tamanwangi.blogspot.com/2007/01/seks-yang-baik-melegakan-stress.html

Lain-lain Tips dan artikel

http://tipswanitasihat.blogspot.com/
http://tamanwangi.blogspot.com/
http://tipswanita.blogspot.com/
http://jaringanmalaysia.blogspot.com/
http://productsweused.blogspot.com/

Sidang Pengarang Wanita Dot Us
http://www.wanita.us/tipswanita.php

05 Feb 2007

This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Malaysia License. To view a copy of this license, visit http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/my/ or send a letter to Creative Commons, 543 Howard Street, 5th Floor, San Francisco, California, 94105, USA.

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/my/deed.ms

Dapatkan pengetahuan rumah tangga tips dan nasihat untuk wanita

http://groups.google.com/group/tipswanita atau email kepada [email protected]

Simpanan Email lama

http://groups.yahoo.com/group/tipswanita/
http://groups.google.com/group/tipswanita

---

Blog Wanita Melayu

This blog is written by Wanita Melayu to share information and knowledge about Wanita Melayu. All articles and tips are written in bahasa Melayu. If you like Wanita Melayu or want to share information with wanita melayu just visit all the links below.

No comments:

Jom Berkawan